For dig, der er pårørende

Du læser formentlig her, fordi du kender en, der har mistet – eller snart skal miste – sit barn. Dansk Center for Familier & Sorg er her for forældre i sorg, og vi er her for dig, som er pårørende.
Det er vi, fordi vi ved, at mange nære pårørende selv oplever en stor sorg, og de kan have brug for både råd til og vejledning i, hvordan de bedst støtter den eller de forældre, som er i sorg, og de kan selv have behov for hjælp til deres egen sorg.

Vi ved, at nære pårørende kan gøre en kæmpe forskel for familierne, og at pårørendes støtte og hjælp har betydning for, hvordan sørgende kommer igennem den sværeste og mest intense tid, og på sigt skaber et godt liv med sorgen som et vilkår.

Mange pårørende til mennesker i dyb sorg fortæller, at de finder det svært at vide, hvad de kan sige og gøre for at støtte bedst muligt. Derfor er det vigtigt, at du ved, at der ikke findes nogen rigtig måde at være en støtte på, men det kan være en hjælp for dig at få konkret viden om sorg, og blive klogere på hvad sorg er og hvordan den påvirker mennesker – Og nogle gode råd til, hvordan du kan være der for familierne.

Om sorg

Familier i sorg står midt i den måske sværeste tid i deres liv, og som pårørende er din støtte enorm vigtig. Din tilstedeværelse og hjælp har stor betydning for, hvordan familierne klarer sig – både i tiden umiddelbart efter de har mistet, eller når de lige har fundet ud af, at de snart skal miste, og i årene efter.

Når familier rammes af sorg, så forandres deres liv pludseligt. Sorg er individuel, og den enkeltes oplevelse og måde at udtrykke sorgen på er altid unik. Det, der føles rigtigt for den ene, er ikke nødvendigvis det rigtige for den anden. Hvor nogle sørgende har brug for at tale om deres tanker og følelser, har andre mere brug for at kaste sig over forskellige gøremål.

Både de fysiske og psykiske reaktioner kommer forskelligt til udtryk, og sorg er meget andet end tristhed og tårer. Sorg kan vise sig ved:

  • Chok, smerte, uvirkelighedsfølelse
  • Tristhed, meningsløshed og tomhedsfølelse
  • Skyldfølelse, vrede og ”hvad nu hvis”-tanker
  • Længsel
  • Problemer med søvn, koncentration og hukommelse
  • Fokus på mening, kontrol og tryghed.

Familier i sorg

Ofte fylder sorgen mest, lige når familierne rammes, og den vil som regel aftage i intensitet over tid. Det sker gradvist, og selv når familierne har fået sorgen lidt på afstand, så er det helt normalt, at sørgende kan have en god dag for så at være tynget af sorg den næste. Skiftene kan også ske meget pludseligt, og du kan opleve, at sorgen fra det ene øjeblik til det andet mærkes meget stærkt.

Selvom sorgen ofte fylder mindre over tid, bliver barnet aldrig glemt. I forbindelse med mærkedage og højtider kan sorgen helt naturligt fylde mere, og her har nogle familier behov for at være sammen med andre og at tale om barnet, mens andre gerne vil være alene.

Husk, at tiden ikke ændrer ved relationen til barnet, og derfor kan det være rart for familierne at opleve, at du spørger ind til deres barn, og hvordan de hver især har det. Selv hvis der er gået mange år.

Gode råd til dig, der vil hjælpe et menneske i sorg:

Vis, at du ved det og vis, at du er der: Det værste, som du kan gøre, er at lade som ingenting og at holde dig væk.

Vis, at du også er berørt: At du viser, at du også er ked af det og forstår, hvor stor sorgen er, kan være en trøst midt i sorgen.

Lyt og spørg uden at bedømme, og uden at forvente et særligt svar – Og giv kun gode råd, hvis du bliver bedt om det.

Tilbyd noget konkret: Det kan være en gåtur, at tale sammen el.lign. Tag det ikke personligt, hvis dit tilbud bliver afslået, men tilbyd i stedet din hjælp igen på et senere tidspunkt.

Du behøver ikke forstå sorgen: Så længe du accepter sorgen, og viser, at du er der for familien, så er du en støtte.

Du kan hjælpe med at skabe et frirum: Når der er gået lidt tid, så har den sørgende måske også brug for at kunne tage pauser fra sorgen.

Vær der for familierne – Også på lang sigt: Sorg forsvinder ikke over tid, så husk også at spørge ind til, hvordan de sørgende har det og husk at tale om barnet, selv når der er gået måneder og år.

Husk mærkedage: Sorgen kan tit føles større eller mere nærværende på mærkedage, og du kan gøre en forskel ved at huske de dage.

Pjece: Vis, at du ved det

Det kan være svært at vide, hvad du kan sige og gøre for at støtte mennesker i sorg, og det kan være en hjælp at få nogle gode råd til, hvordan du kan være der for dem.

Derfor har vi skrevet denne pjece. For familier i dyb sorg står midt i den måske sværeste tid i deres liv, og som pårørende er din støtte enorm vigtig. Din tilstedeværelse og hjælp har stor betydning for, hvordan familierne klarer sig – både nu og i årene der følger.

Hent pjecen 'Vis, at du ved det'

Hvad kan du gøre?

Sorgen er et vilkår i familiernes liv og ikke et problem, der kan løses. Du kan ikke tage sorgen fra familierne, men du kan tilbyde støtte og hjælp i en svær tid. Husk, at du ikke kan gøre noget forkert, så længe dine handlinger og ord kommer fra et ønske om at drage omsorg.

Den største støtte kommer ofte fra de pårørende, som tør stå ved siden af familierne i sorgen og ”bare være”. Du skal ikke have fokus på at gøre en forskel eller løfte stemningen, for du kan ikke stille noget op over for døden. Derfor er den største omsorg, som du kan give, at anerkende situationen og rumme familierne i deres sorg.

Når pårørende også er i sorg

Hvis du er nær pårørende, så kan situationen være rigtig svær for dig, og derfor kan det også være godt, at du forholder dig til din egen sorg, og at du finder ud af, hvad du selv har brug for. Det er okay at vise, at du er berørt af situationen, men lad familien være i fokus, når du taler med dem.

Hvis du er bedsteforælder, så oplever du måske en dobbeltsorg. For midt i sorgen over at have mistet dit barnebarn, så mærker du måske også sorgen over og magtesløsheden ved ikke at kunne hjælpe og beskytte din søn/datter mod sorgens smerte.

Både som bedsteforælder eller som anden nær pårørende kan du have brug for støtte i sorgen, og du er altid velkommen til at kontakte en af vores psykologer eller psykoterapeuter, hvis du har behov for at tale om de ting, som fylder hos dig.

Bliv ringet op af en psykolog/psykoterapeut