I Danmark er der ingen officielle retningslinjer, der sikrer, at forældre får specialiseret terapi og eksperthjælp, hvis de mister deres barn. Derfor arbejder Dansk Center for Familier & Sorg for, at der implementeres konkrete nationale retningslinjer, så de efterladte bliver grebet, når sorgen rammer.
”I Dansk Center for Familier & Sorg arbejder vi for, at der etableres et ensartet system, så vi altid griber de efterladte. For som det er nu, er det ofte op til tilfældigheder, hvem der får hurtig og specialiseret hjælp, og det er dybt problematisk”, udtaler Birgitte Sofia Horsten, direktør i Dansk Center for Familier & Sorg.
I de seneste dage har der været flere nyheder i medierne, der har tydeliggjort, hvor mangelfuldt systemet er i dag. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt får sikret hjælpen.
Sundhedsvæsnet skal sikre henvisning til specialiseret støtte
Det er sjældent, at der er brug for akut krisehjælp, når forældre mister, eller erfarer, at de snart skal miste, deres barn. Forældrene har i stedet brug for støtte og nærvær, og dernæst er det vigtigt at sikre, at familierne automatisk henvises til relevante og specialiserede tilbud om terapeutisk hjælp og ekspertrådgivning, som kan igangsættes inden for få dage.
Konkret anbefaler vi derfor, at den afdeling, hvor personen er på, eller kommer ind på*, sikrer, at forældrene henvises til hurtig og relevant specialiseret terapi og ekspertrådgivning, f.eks. hos Dansk Center for Familier & Sorg, hvis tilbud om samtaler kan igangsættes inden for 48 timer, eller tilsvarende tilbud.**
* I de tilfælde hvor personen ikke allerede er eller kommer ind på et hospital, så er det den læge, der er omkring personen, der skal sikre familien. Er personen allerede død, så bør det være eksempelvis akutlægen eller den læge som udfylder dødsattesten, der skal sikre familien.
** I de få tilfælde, hvor der i familien er en historik med tidligere traumatiske dødsfald eller psykiatriske diagnoser, så bør den læge, som er omkring familien, vurdere, om der også er brug for akut krisehjælp, eksempelvis hospitalets psykolog.
I Dansk Center for Familier & Sorg mener vi ikke, at det vil bidrage positivt at inddrage forskellige kommunale indsatser, som andre aktører på området foreslår, da yderligere led blot vil sinke processen. Det er vigtigt at holde fokus på de efterladte og at sikre, at de bliver hjulpet frem til de relevante og specialiserede terapeutiske tiltag, som eksisterer.
Først og fremmest skal vi styrke samarbejdet mellem sundhedsvæsnet og den specialiserede terapeutiske indsats. På den måde griber vi mennesker i sorg og sikrer, at de får hurtig, god og korrekt hjælp – for ingen må stå alene i sorgen.