Af direktør Birgitte Sofia Horsten
I Dansk Center for Familier & Sorg ser vi altid meget positivt på tiltag, der kan forbedre forholdende for mennesker, som oplever dyb sorg, men desværre ser vi oftere og oftere, at de gode intentioner fra personer, som selv har stået i en livskrise, medfører lovgivning, som hverken er forankret i faglighed eller ekspertviden.
Faglig bekymring over borgerforslag
Den 23. august 2022 blev borgerforslaget ’Sorgberedskab til familier med hjemmeboende børn som pludseligt eller tragisk mister mor eller far’ oprettet, og selvom intentionen bag borgerforslaget er virkelig sympatisk, så finder vi indholdet bekymrende, fordi det ikke får sikret en hurtig og forsvarlig specialiseret faglig indsats for hverken børn eller voksne.
I stedet efterlyser vi (stadig) nationale retningslinjer for sørgende – for som det er i dag, så eksisterer der ingen formaliserede rammer for indsatsen overfor mennesker i sorg.
Sundhedsfagligt personale bør spille den vigtige rolle
Vi bliver bekymrede over, at borgerforslaget ikke lægger op til, at det sundhedsfaglige personale, eksempelvis ude på hospitalerne, informerer de sørgende om deres muligheder for hjælp, og ikke allerede dér får dem henvist til et relevant specialiseret, fagligt tilbud.
Retningslinjer er allerede implementeret for forældre, der mister spædbørn
Indenfor området spædbarnsdød er hjælpen allerede formaliseret via Sundhedsstyrelsens ’Retningslinjer for svangreomsorgen’. Her bliver alle forældre, der mister i graviditeten, under fødslen eller umiddelbart efter, automatisk informeret om Forældre & Sorg og vores tilbud om gratis terapeutiske samtaler, forældrestøtte og ekspertrådgivning, som kan igangsættes inden for 1-2 hverdage.
I 2021 talte vi i Dansk Center for Familier & Sorg med 692 forældre, hvoraf langt mere end 80% hørte til området ’svangreomsorg’, så det er retningslinjer, der virker, der arbejder tværsektorielt og som bør overføres til alle andre sorgområder.
Sorg ved nærtståendes død er ofte alvorlig
Sorg er alvorligt, uanset om børn, unge og voksne dør uventet og alt for tidligt, eller når ældre pludselig står alene i livet. Og vi skal som samfund sikre, at alle pårørende tilbydes relevant specialiseret hjælp. Det må aldrig være op til de sørgende selv at skulle række ud i den sværeste tid.
Mennesker i dyb sorg må aldrig stå i den situation, at de selv skal tage initiativ og finde overskud til at få hjælp. De skal have hjælp inden for ganske få dage, og de må aldrig opleve, at der er flere måneders ventetid på terapeutisk hjælp – De sociale, økonomiske og psykiske konsekvenser kan være fatale.
Vi skal sikre faglig, specialiseret støtte – med det samme dødsfaldet sker
I det konkrete borgerforslag foreslås det, at der kommer en sorgvejleder hjem til familien umiddelbart efter dødsfaldet.
Det bekymrer os, fordi sorgvejledere via deres uddannelse ikke er terapeutisk specialiserede til at hjælpe og screene mennesker i sorg, krise og potentielle traumer.
Dernæst kan vi i Dansk Center for Familier & Sorg ikke genkende hverken ønsket, behovet eller finde nogle faglige indikationer for, at sørgende ønsker/bør få en person hjem i privaten med henblik på at udvise/udøve støtte inden for 24 timer. Tværtimod giver de forældre, som vi i Dansk Center for Familier & Sorg taler med, udtryk for, at det vil være en ubehagelig og grænseoverskridende intervention. Og ser vi på det med faglige øjne, så er det vigtigt her at huske på, at vi har med mennesker at gøre, der står i en ulykkelig livskrise og formentlig ofte er i chok, og de kan derfor have svært ved at mærke egne grænser.
Sorg er meget alvorligt, og det bør, særligt i den første tid lige efter dødsfaldet, håndteres af professionelle med specifik viden på området og med speciale i at forebygge komplicerende sorgreaktioner.
Sørgende er glade for at kunne få terapeutisk hjælp og ekspertrådgivning inden for få dage
Vores erfaringer, fra de forældre som vi taler med, er derimod, at de finder det meget gavnligt og støttende, at de kan opstarte et telefonisk terapeutisk forløb hos Dansk Center for Familier & Sorg inden for ganske få dage, og derigennem modtage specialiseret terapi og ekspertrådgivning i, hvordan de griber konkrete og praktiske situationer i hverdagen an nu og i månederne fremover. Både i forhold til egen sorg, forældrerollen, opstart på arbejde m.m. Bl.a. fordi det så sker i deres eget tempo, og uden de selv skal tage initiativ til at være opsøgende, skal ud ad døren o. lign.
Vi anbefaler derfor lignende modeller på alle sorgområder.
Dansk Center for Familier & Sorgs anbefalinger til nationale retningslinjer
Ingen må stå alene i sorgen, og alle sørgende skal gribes med det samme. Når et menneske dør, er der altid sundhedsfagligt personale ind over, for som minimum skal en læge udskrive en dødsattest. Derfor er vores anbefalinger, at man allerede her klarlægger hvilke tilbud, der er relevante for de(n) sørgende.
Formålet med retningslinjerne er at sikre, at alle sørgende automatisk henvises til relevante og specialiserede tilbud om terapeutisk hjælp og ekspertrådgivning, så snart de mister, eller ved, at de snart skal miste. Tilbud som vel at mærke kan igangsættes inden for ganske få dage.
Helt konkret anbefaler vi, at den afdeling, hvor personen er på, eller kommer ind på*, sikrer, at familien henvises til hurtig og relevant specialiseret terapi og ekspertrådgivning. Hvis forældre mister deres barn, så kunne det være Dansk Center for Familier & Sorg, hvis tilbud om samtaler kan igangsættes inden for 48 timer, eller tilsvarende tilbud.**
* I de tilfælde hvor personen ikke allerede er eller kommer ind på et hospital, så er det den læge, der er omkring personen, der skal sikre familien. Hvis personen allerede er død, så kunne det eksempelvis være akutlægen eller den læge som udfylder dødsattesten, der skal sikre familien.
** I de få tilfælde, hvor der i familien er en historik med tidligere traumatiske dødsfald eller psykiatriske diagnoser, så bør den læge, som er omkring familien, vurdere, om der også er brug for akut krisehjælp, eksempelvis hospitalets psykolog.
På den måde griber vi mennesker i sorg på en faglig og forsvarlig måde, fordi vi sikrer, at de får hurtig, god og korrekt hjælp – så ingen, hverken børn eller voksne, efterlades alene i sorgen.