Min mand var sygemeldt, fordi Lasse var syg. Men 14 dage efter begravelsen skulle min mand møde op til en samtale på jobcentret. Han havde modtaget et standardbrev om, at de skulle se på, hvordan de kunne få ham tilbage i arbejde. For de tager ikke højde for den specifikke situation. Det er derfor, at jeg er så glad for den nye sorgorlov. At man ikke skal bombarderes med breve i e-boks.
Pernille Møller Jensen.
Den 1. januar 2021 træder en ny sorgorlov i kraft, og med den får alle forældre, som mister et barn op til 18 år, ret til 26 ugers orlov. Sorgorloven udspringer af et borgerforslag, som Pernille Møller Jensen står bag. Hun mistede sin søn, Lasse, i marts 2019.
Indignation førte til borgerforslag
I december 2018 fandt Pernille og hendes mand ud af, at deres søn, Lasse, var syg med leukæmi, og efter en indlæggelse på 35 dage døde Lasse tre dage før sin 16-års fødselsdag. I tiden efter gik det op for Pernille, at der ikke eksisterede en støttende og koordinerende indsats, som kunne hjælpe hende og hendes familie. Der var hverken mulighed for sorgorlov eller et terapeutisk tilbud specifikt rettet til forældre i sorg.
”Da Lasse døde, var der ingen hjælp. Og mindre end to dage efter fik jeg en besked om, at nu stoppede børnepengene. Ordene ’afdøde Lasse Christian Jensen’ var hårde at læse. Og så kom kommunen med deres jobcenter 14 dage efter begravelsen.”
For Pernille var det en stor overraskelse, at hun var efterladt alene med både de praktiske aspekter af Lasses død og sin emotionelle tilstand.
“Efter en uge begyndte jeg at google, hvem der ellers havde mistet et barn, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ellers skulle gøre. Hvor henvender man sig henne? Og hvordan finder man de rigtige tilbud? Jeg skulle selv finde det rigtige tilbud, og jeg skulle selv ringe og sige ”min søn er død”. Der er et stort arbejde, som man ikke magter.”
Pernilles indignation ledte hende til at stille det borgerforslag, der med et enigt Folketing blev stemt igennem i sommeren 2020, og som fra 2021 sikrer forældre, der mister børn under 18 år, ret til et halvt års sorgorlov.
”Man burde hjælpe mennesker, der har det svært. Men det var ikke min oplevelse, og derfor stillede jeg borgerforslaget.”
”Det går ikke at skulle vente 3-6 måneder på en psykolog”
Med sorgorloven er vi kommet langt i anerkendelsen af den sorg, som forældre oplever, når de mister et barn. Men sorgorloven kan ikke stå alene. Der bør også være et specialiseret og professionelt strakstilbud om støtte – Et tilbud der griber forældre som Pernille.
“At miste et barn er nok den største sorg, vi som forældre kan opleve, og det er også den alvorligste sorg”, udtaler direktør Birgitte Sofia Horsten. “Helt overordnet så viser al forskning, at det at miste et barn er meget voldsomt og alvorligt. Hvor ca. 10% af normalbefolkningen udvikler reaktioner svarende til kompliceret sorg, så har studier vist, at forældre, der mister et barn, har 58% risiko for at udvikle disse reaktioner. De har altså en ekstremt forhøjet risiko. Derfor er det så relevant at tilbyde alle forældre, der mister et barn, støtte på et fagligt, professionelt grundlag, ligesom vi i dag tilbyder specialiseret støtte til forældre, der mister spædbørn. For vi VED, at den tidlige indsats virker.”
Og behovet for et tilbud om støtte og rådgivning kan Pernille nikke genkendende til.
”Det ville have været rart, hvis der var en, som ringede måske en uge efter, og godt vidste, at min søn var død, og som sagde: ”Du skal vide, at vi er her. Jeg ringer igen om en uge, og hører, hvordan du har det. Det er der også noget anerkendelse i. At det er okay, at du er ked af det. Det havde også været rart at blive tilbudt f.eks. terapeutisk hjælp, en sorggruppe eller lignende. Så kunne jeg selv vælge det fra, hvis jeg ikke ville. I stedet for at jeg selv skulle finde og opsøge tilbud.”
Sorgorloven skal være et tilbud
Sorgorloven sikrer flere forældre, og det er vi i Dansk Center for Familier & Sorg glade for, for vi mener ikke, at det giver mening at skelne mellem forældre, som mister spædbørn og forældre, som mister større børn.
”Sorg er sorg”, forklarer Birgitte Sofia Horsten og fortsætter. ”Men for os er det samtidig vigtigt, at sorgorloven ikke er en pligt. Forældre er forskellige, og nogle vil være hurtigere klar til at vende tilbage til arbejdsmarkedet end andre. Så der ligger en stor opgave i at klæde arbejdspladserne på til at rumme forældre i sorg. For vores erfaring er, at en rolig og balanceret tilbagevenden til hverdagen spiller en vigtig rolle i at forebygge komplicerede sorgreaktioner.”
Hør Pernille Møller Jensens fortælling i vores podcast
Du kan høre Pernille Møller Jensen fortælle om sine oplevelser i forbindelse med Lasses død i vores podcastserie. Du finder episoden med Pernille her.