For de fleste er sommerferien ved at være slut, og for mange banker hverdagen igen på døren. Når du har mistet et barn, kan tanken om at vende tilbage til arbejde eller studie virke særlig uoverskuelig. Dagene bliver fyldt op med praktiske gøremål, og det kan være svært at finde plads til sorgen.
Vi har talt med Katrine, der mistede sin datter Lilla i marts 2020, og som fandt et pusterum i naturens stille morgentimer.
En forandret hverdag
Da store dele af Danmark lukkede ned i foråret, blev hverdagen forandret for mange, og for de forældre som netop havde mistet et barn eller gjorde det i den periode, betød det yderligere udfordringer. For eksempel oplevede Katrine, at hendes 4-årige søn ikke længere kunne afleveres i institution og i stedet var hjemme hele dagen. Det blev nødvendigt for hende at være i stand til at lægge sorgen til side i sønnens vågne timer og have fokus på ham. Derfor stod Katrine tidligt op hver morgen, og gik rundt om Brabrand Sø. Et populært sted for gåture der kl. 5 om morgenen var mennesketom:
”Morgenerne betød rigtig meget for mig. Her kunne jeg gå og græde. Jeg kunne mindes hende. Jeg havde billeder med af hende, som jeg stoppede op for at kigge på”.
Stilhed og naturens ro
Naturen tilbød Katrine netop det pusterum fra hverdagen, som hun havde brug for. Hun fandt en stilhed, som gav plads til hendes følelser, og det hjalp hende til at finde overskud til at være mor for sin søn i dagtimerne:
”Da jeg fødte, stod det hele stille. Jeg fandt det samme i naturen. Det var smukt. Det er mega hårdt og ulogisk, at ens barns barn skal dø. Det får en til at sætte spørgsmålstegn ved livet. Men når man kommer ud i naturen og ser skønhed, tænker man, at livet stadig er smukt og stadig værd at leve. Min datter var smuk, og jeg genfandt det smukke i naturen.”
På sine mange gåture kom Katrine gennem hele følelsesregistret, og turene gjorde hendes tanker mere klare, men hun mærkede også en fysisk påvirkning. Hun oplevede, at det hjalp at gøre noget med sin krop. Alle følelser kunne få frit spil, og hun havde fornemmelsen af, at hun kunne blive ved med at gå:
”Det blev vigtigt for mig. Jeg kunne gå og græde og længes. Komme ind i en helt anden verden. På en måde var det Lillas verden. Min kærlighed til hende er smuk, så det må hendes verden også være. Jeg følte en samhørighed med hende”.
Der er 12 km rundt om Brabrand Sø og Katrine mærkede hendes fødders klagen over de mange og lange gåture. Alligevel holdt hun fast i sin morgenrutine:
”Når man har mistet, kan man føle, at tiden står stille. At man ikke kommer videre. Hvis ikke jeg kom ud at gå, ville jeg bare ligge derhjemme i fosterstilling. Det blev en måde at få gjort noget i stedet for at gå i dvale. Når man går, bruger man kroppen, uden det er noget, som man skal tænke over. Så kan man i stedet lade tankerne køre”.
Her, knap et halvt år efter Katrine begyndte at bruge naturen, går hun stadig rundt om Brabrand Sø. Hun går ikke længere hver dag, men turene er stadig vigtige for hende.
Naturen hjælper sorgen i balance
”At være i sorg er en tosporet proces” uddyber Birgitte Sofia Horsten, direktør i Dansk Center for Familier & Sorg. ”Nogle gange er vores tanker fyldt af savnet, minderne og længslen efter vores barn, der ikke længere lever, og andre gange er vi mere i ”nuet” og fokuseret på hverdagen, fremtidsplaner, at få enderne til at mødes, at ”se fremad”, arbejde, håb, ny graviditet med mere. Begge spor har sorgen med sig, og begge spor er vigtige at være i på vejen tilbage til livet og den mere normale hverdag, når man har mistet en elsket. Og samtidig har vi også alle brug for stunder, hvor vi blot ”er”. Og der kan naturen netop give os dette rum til både at være i minderne og nuet men også blot til at ”være”, som Katrine så præcist og smukt sætter ord på i denne artikel”.
Det kan være en udfordring at finde ro i travle og pressede tider, og ikke alle har som Katrine mulighed for at lade sig opsluge af naturens stilhed. Hvad der giver mening for dig – og hvad der helt lavpraktisk er muligt i din hverdag – er måske noget ganske andet. Det er naturligt at opleve stærke følelser i forbindelse med at vende tilbage til arbejde eller studie efter at have været væk i en kortere eller længere periode, og der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at håndtere det på.
Hvis du kan genkende følelsen af uro eller oplever bekymringer omkring din tilbagevenden, så er det vigtigt at anerkende følelsen og tage den seriøst. Men det er også vigtigt, at du ikke lader den styre dig. Ønsker du mere viden om, hvordan du på en tryg måde kan bevæge dig ud i samfundet igen, kan du læse vores artikel Tillid til at åbne igen?, som giver dig gode råd til at håndtere nogle af de følelser, som kan være forbundet med at skulle tilbage til hverdagen.
Du er også altid velkommen til at vende dine tanker med en af vores psykologer eller psykoterapeuter. Vores telefon er åben på hverdage kl. 9-11, tirsdage dog kl. 13-15. Telefonnummeret er 3961 2451. Du kan også sende en mail til kontakt@familierogsorg.dk.