Partnere & Sorg

Partnere & Sorg

Vi må sikre hjælp til dem, der rammes hårdest af sorg

Vi ved godt, hvem der rammes absolut hårdest af sorg. Det viser nyere forskning: Det er forældre, der mister deres barn. Og det er yngre voksne, der mister deres partner.

I flere årtier har Dansk Center for Familier & Sorgs tilbudt specialiseret og forebyggende strakshjælp til forældre, der mister deres barn, og vores tilbud er støttet økonomisk fra politisk side.

Men hvad med de forældre, der mister deres partner? Som det er i dag, eksisterer der ikke et samlet tilbud, der minder om det, der griber de forældre, der mister deres barn, og som både hjælper forældrene tilbage til hverdagen, og samtidig styrker dem i at opretholde deres forældre- og arbejdsevne.

Det vil vi i Dansk Center for Familier & Sorg gerne lave om på, og derfor arbejder vi på at kunne igangsætte et specialiseret strakstilbud under navnet Partnere & Sorg til netop denne gruppe af sørgende i 2025.

”Vi kunne ikke finde hjælp nogen steder”

Tinne Kier blev for seks år siden kastet ud i sit livs krise, da hun pludseligt og alt for tidligt mistede sin mand Jeppe. Han var kun 47 år, da han døde af hjertestop, og efterlod Tinne, deres fælles børn og hele familien i den største sorg.

”Pludselig stod jeg der midt i livet, og havde mistet min mand, min kærlighed og børnene deres far. Og jeg anede ikke, hvad vi skulle gøre. Selvom vi har en ressourcestærk familie omkring os, så var vi alle i vildrede, og måtte forsøge os frem. Og vi kunne ikke finde hjælp nogen steder”, fortalte Tinne tidligere på året til Dansk Center for Familier & Sorg.

Historier om den manglende hjælp til familier som Tinnes hører vi desværre igen og igen i Dansk Center for Familier & Sorg, og det er foruroligende, at der ikke eksisterer specialiseret, gratis strakshjælp, når forældre med børn under 18 år mister en partner.

Når vi ved, hvem der rammes hårdest af sorg, så kan vi ikke ignorere det

Hvert år oplever ca. 800 forældre den tragedie, det er at miste deres partner og stå alene tilbage med ansvaret for børn under 18 år. Det rammer samtidig ca. 1.600 børn. De familier bør sikres hjælp, for omkostningerne ved ikke at gøre det er alt for store – både for forældrene, børnene, arbejdspladserne og for samfundet.

De efterladte forældre har brug for specialiseret hjælp og støtte til at genvinde fatningen i livet og til at genoptage den hverdag, de havde før tragedien. Og så har de ikke mindst brug for støtte til at bevare forældreevnen, så de fortsat kan tage sig af børnene i familien. Det er hjælp, som skal være tilgængelig, så snart dødsfaldet sker, så vi forebygger yderligere tragedier.

Vi må ikke bare lade stå til og se tiden an

I Dansk Center for Familier & Sorg arbejder vi nu målrettet for at etablere et landsdækkende specialiseret tilbud, der kan sikre familierne den professionelle og forebyggende strakshjælp, som er nødvendig – uanset dødsårsagen.

”Det er hjerteskærende at lytte til forældrenes historier og vide, at der hver dag er 2-3 familier med børn under 18 år, rammes af den største sorg, uden at nogen griber dem. Vi ved, at den sorg de rammes af, er yderst alvorlig, og derfor må vi simpelthen sikre, at familierne bliver hjulpet med det samme, så vi mindsker risikoen for, at sorgen bliver så behandlingskrævende, at forældrene mister deres arbejdsevne og dermed familiens livsgrundlag”, udtaler direktør Birgitte Sofia Horsten. ”Intet andet sted ser vi tiden an, hvis mennesker er i højrisiko for at udvikle invaliderende sygdomme. Særligt ikke når der er tale om sygdomme, som kan forebygges ved en kendt og målrettet indsats, så selvfølgelig bør den her gruppe også få hjælp. Præcis som forældre, der mister deres barn, har adgang til specialiseret strakshjælp.”

Det er vores håb, at vi kan igangsætte et tilbud til forældre, der mister en partner, i løbet af 2025.

Vi ønsker at styrke sorgindsatsen i Danmark

I forlængelse af borgerforslaget om sorgorlov til forældre med børn under 18 år som mister deres partner, indledte Dansk Center for Familier & Sorg i foråret en dialog med politikerne om alvoren af den sorg, som familierne oplever, og vigtigheden af at de har adgang til specialiseret og forebyggende strakshjælp.

Borgerforslaget blev stillet af Maria Therese Raabo Fischer, som selv mistede sin mand i sommeren 2023, og det lagde sig fint op ad det borgerforslag, som siden 2021 har sikret forældre, der mister et barn under 18 år, mulighed for arbejdsmarkedsfravær i tiden efter dødsfaldet.

Borgerforslaget blev aldrig vedtaget, men i Dansk Center for Familier & Sorg oplevede vi stor lydhørhed hos politikerne og en udtalt forståelse for alvoren i, at denne gruppe af sørgende står med et kæmpe ansvar for deres børn, og at der derfor bør findes løsninger og tilbydes specialiseret hjælp, så familien og særligt børnene ikke rammes yderligere af dødsfaldet.

Som samfund må vi sikre begge de grupper, der oplever den største sorg

At hjælp til netop disse to grupper af sørgende skal tages meget alvorligt, understøttes af nyere dansk forskning. Et større dansk kohortestudie fra 2017 viser med tydelighed, at: 1) forældre, der mister et barn, og 2) yngre voksne, der mister en partner, er de to grupper af sørgende, der rammes allerhårdest af sorg.

Ser vi isoleret på de yngre voksne, der mister en partner, så er de i højrisiko for at udvikle en lang række yderst alvorlige reaktioner som selvskade, kompliceret sorg og i værste fald selvmord, hvis de ikke modtager forebyggende hjælp.

Ser vi på risikoen for at udvikle en behandlingskrævende sorg, når mennesker mister til døden, så er tallene også skræmmende. Hvor ca. er 10% af normalbefolkningen er i risiko for at udvikle komplicerede og behandlingskrævende reaktioner, så er tallet for forældre, der mister barn tæt på 60%. Det er altså en markant forhøjet risiko, og det er skræmmende tendenser, som vi ser hos begge grupper.

Indenfor få år får vi i Danmark en officiel sorgdiagnose, og af samme grund må vi forvente, at netop disse to grupper af sørgende vil blive overrepræsenteret i psykiatrien, hvis ikke de får den rette, forebyggende strakshjælp og specialiserede støtte til at få normaliseret deres hverdag.

Som samfund skylder vi at slutte ring om dem, vi ved, har det sværest, og vi kan ikke være andet bekendt, end at fokusere på den vigtige forebyggelse af komplicerede sorgreaktioner og fastholdelse af tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er ikke tilstrækkeligt udelukkende at tænke i behandling, for når først sorgen er blevet behandlingskrævende, så kan den være så hæmmende, at den sørgende har mistet evnen til at være en del af arbejdsmarkedet.

Dansk Center for Familier & Sorg har allerede en model, der virker

I Dansk Center for Familier & Sorg har vi udviklet en unik model og metode, der er baseret på mere end 15 års erfaring med specialiseret hjælp til forældre i deres livs største krise – uafhængigt af dødsårsagen. Det er en model, som bygger på forskning og viden, og på vores unikke indsigt i hvad familier, der mister til døden, har behov for.

Vores metode består af meget mere end blot terapi, der typisk er det sørgende oftest tilbydes. Vores model rummer også information, viden, sorggrupper, brug af frivillige medarbejdere, der selv har mistet et barn, sorgseminarer, arbejdspladsforløb, ledersparring og ikke mindst specialiseret undervisning og sparring til andre vigtige aktører rundt om familierne; arbejdspladserne, ledersparring, undervisning på daginstitutioner, sundhedsplejersker m.m.

For det kræver et tværsektorielt samarbejde at støtte familierne tilbage til en fungerende hverdag, og vores metode hjælper netop, fordi den er med til at normalisere dagligdagen på en måde, der gør forældrene i stand til at vende stabilt og trygt tilbage til deres arbejde og tage hånd om deres børn.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.