Stor efterspørgsel på specialiseret hjælp og viden om sorg – ”Vi har været mere for flere i 2024”

Dansk Center for Familier & Sorg i tal 2024

2024 har været et godt år, hvor vi har taget endnu et stort og vigtigt skridt hen mod at forbedre sorgindsatsen for de familier, som oplever den største sorg, og styrke de fagpersoner der møder dem.

Aldrig tidligere har så mange kontaktet os og søgt vores hjælp og viden. Vi har endnu engang oplevet en stor stigning i igangsatte terapeutiske forløb og en markant øget efterspørgsel på vores mangeårige erfaring og faglige viden fra både medier, virksomheder, politikere, fagpersoner og andre, som har en interesse i emnerne sorg og krise.

”Det er både godt at se, hvor mange familier der søger specialiseret hjælp i Dansk Center for Familier & Sorg, og godt at se hvor mange fagpersoner der rækker ud efter undervisning, viden og faglig sparring hos os” fortæller direktør Birgitte Sofia Horsten. ”Men samtidig viser det også, hvor stort behovet er, og at der har manglet et center som vores. Et center, der samler viden og tilbud, så det er lettere for familierne at få den specialiserede, målrettede hjælp, som de har brug for. For kun på den måde kan vi forebygge at sorgen udvikler sig kompliceret eller behandlingskrævende.”

En organisation for hele familien – ikke mindst fædrene

I Dansk Center for Familier & Sorg tilbyder vi hjælp til alle forældre, uanset hvor i landet de befinder sig, og overordnet set ser vi en jævn fordeling af forældre ud over landet, når vi holder tallene op mod antallet af døde i regionerne.

Vi har rigtig godt fat i hele familien, og det bliver særligt tydeligt, når vi ser på, hvor mange mænd vi når. For vi har rigtig godt fat i fædrene! Der er ofte historier i medierne om, hvor svært det er at få mænd til at opsøge rådgivning og terapi, og generelt er det kun omkring 26% af mænd, der tager imod terapeutisk hjælp. I Dansk Center for Familier & Sorg var hele 34 % procent af dem, der fik sorgterapi i 2024 mænd, og ser vi på andelen af fædre i vores peer-to-peer tilbud (sorggrupper og forælder-til-forælder kontaktforløb) og vores sorgseminarer, så er tallet helt oppe på 40%.

Det er vigtige tal, for hvis vi skal hjælpe familierne, så skal vi sikre, at både mødre og fædres sorg anerkendes, og at alle føler sig set og mødt i de tilbud, som vi har til dem. Sorg kan skabe afstand mellem mennesker, men når vi når begge parter i et forhold, så kan vi være med til at genetablere kontakten til gavn for hele familien.

Så vi har travlt. Heldigvis ikke fordi flere har mistet livet, men fordi efterspørgslen på den specialiserede sorgterapi, som familier kan få hos os, så snart tragedien rammer, er steget markant.

Flere gør brug af vores tilbud om specialiseret sorgterapi

I Dansk Center for Familier & Sorg kan vi igangsætte terapeutiske samtaler inden for 48 timer, og i 2024 havde vi nye terapeutiske samtaleforløb med 806 forældre, der havde mistet deres barn, og ser vi tilbage på de sidste 10 år, så er der tale om en stigning i samtaleforløb på 144%.

Vi har fortsat virkelig godt fat i de forældre, der mister spædbørn, og i 2024 talte vi med forældrene til 70% af de spædbørn, der døde. Den høje andel har været stabil siden 2020, og det skyldes især det gode samarbejde, som vi har med alle landets fødesteder, og at de retningslinjer, som siden 2016 har sikret, at forældre, der mister spædbørn, automatisk får tilbudt hjælp hos os, for alvor har slået igennem.

Vi ser også en stor stigning i antallet af forældre, der har mistet større børn, som får specialiseret terapi hos os (bl.a. fik forældrene til 38% af de børn og unge mellem 1 og 17 år, der døde, terapeutisk hjælp og støtte hos os i 2024), men det er også tydeligt, at der fortsat ikke er mange, som automatisk bliver henvist til os, og at de derfor selv skal finde frem til hjælpen.

”Langt de fleste forældre, der har mistet et større barn, fortæller, at de ville ønske, at de var blevet informeret om vores tilbud om specialiseret sorgterapi af de fagpersoner, som var omkring dem i forbindelse med dødsfaldet”, uddyber direktør Birgitte Sofia Horsten. ”Uanset om de har mistet til selvmord, ulykke eller anden pludselig død, misbrug eller sygdom, så beskriver de enstemmigt det fuldstændig uoverskuelige i selv at skulle række ud og i selv at skulle opsøge hjælpen. For som det er i dag, så må forældrene selv finde frem til os gennem søgninger på nettet, via støttefora og -grupper, anbefalinger fra andre forældre og lignende. Det kan langt hen ad vejen løses ved, at de retningslinjer, som i dag sikrer forældre, der mister spædbørn, strakshjælp, bliver udvidet til at gælde alle forældre, der mister deres barn.”

Det er tydeligt, at forældrene – uanset barnets alder og dødsårsag – gerne vil gøre brug af vores tilbud, og det er vores målsætning, at alle forældre automatisk får tilbudt den forebyggende og specialiserede sorgterapi, så snart de mister, eller ved, at de skal miste.

Det kæmper vi videre for i 2025.

Dansk Center for Familier & Sorg i 2024:

1040 deltog i vores tilbud
806 forældre var i nye terapeutiske samtaleforløb
34% af forældre i terapeutiske samtaleforløb var fædre
40% af de forældre, som deltog i peer-til-peer tilbud og sorgseminar, var fædre

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.