Arbejdspladsens store betydning for mennesker i sorg

Arbejdspladsens store betydning

Mere end 75% af de forældre, som vi taler med i Dansk Center for Familier & Sorg, nævner arbejdet som det fokusområde, der har været vigtigst for dem at få talt om i det terapeutiske samtaleforløb.
Det er ikke overraskende, for arbejdet er med til at give os vores identitet, økonomiske livsgrundlag, det sociale liv i dagligdagen og meget andet.

Selvom langt de fleste forældre gerne vil holde fast i de elementer, som kan være med til at normalisere deres hverdag, så er det de færreste medarbejdere, der efter en livskrise ”bare” vender tilbage til arbejdet, og er i stand til at fortsætte som før. Derfor er forældrenes tilbagevenden ikke kun forældrenes ansvar, men noget som skal ske i samspil med leder og kollegaer.

Det betyder, at arbejdspladserne har et kæmpe ansvar – og en kæmpe mulighed – når det kommer til at gribe mennesker i sorg, og vi kan se, at de forældre, som klarer sig bedst i det liv, som fortsætter, er dem, der har en arbejdsplads, der formår at gribe dem og skabe nogle rolige rammer for en langsom og stabil tilbagevendenDerfor er det også særlig vigtigt, at virksomheder får relevant viden og konkrete redskaber til at håndtere situationen. Konsekvenserne ved ikke at tage den alvorligt er, at den sørgende medarbejder kan ende ud i (yderligere) langtidssygemelding og i sidste ende endda en opsigelse.

Vores tilbud viser tre markante tendenser:

  1. At komme godt tilbage til arbejdet er det punkt, der fylder absolut mest for forældrene.
  2. Vi har markant bedre fat på mænd, end hvad der ellers er typisk for terapeutiske indsatser.
    Tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af mænd, der i 2023 fik en henvisning til en psykolog, kun var 26% i forhold til 74% kvinder. Vores tal viser, at fædre udgør 34% af de forældre, som vi har i terapi, hvilket er signifikant højere.
  3. Næsten 70% af vores målgruppe – forældre, der har mistet et barn – benytter vores tilbud, hvilket for os viser, at vi har et tilbud, der er både attraktivt og relevant for gruppen.
    Det kan blandt andet kan forklares med vores viden og specialisering, vores samarbejde med regionerne og vores organisationsstruktur, hvor vores medlemmer og bestyrelse repræsenterer målgruppen, der jo om nogen ved, hvilke behov forældre i sorg har brug for.

Vores terapeutiske model hjælper forældrene hele vejen tilbage til arbejde

Vi har mere end 15 års professionel erfaring med at hjælpe forældre i sorg med at lande på fødderne i livet efter dødsfaldet. Vores forebyggende indsats betyder, at vi er der for forældrene, så snart de har mistet – eller finder ud af, at de snart skal miste – deres barn, og det betyder også, at vi er der for forældrene over tid. For når den første akutte krise har lagt sig, så har forældrene brug for at få hjælp til at vende tilbage til den hverdag, som var inden deres barn døde.

Blandt andet derfor har vi også stort fokus på arbejdspladsforløb, hvor vi gennem tilbud om ledersparring og rådgivning om en stabil og langtidsholdbar tilbagevenden hjælper den sørgende forælder godt tilbage til arbejdspladsen.

Vores arbejdsmarkedsindsats har derudover også fokus på de vigtige fagpersoner, som omgiver familierne: jordemødre, sundhedsplejersker, sygeplejersker, læger, daginstitutioner m.m., hvor vi jævnligt underviser i sorg og krisehåndtering i deres møde med den sørgende.

Vi hjælper hele familien

Et dødsfald rammer hele familien, og derfor er det vigtigt, at vi også sikrer hele familien. Hvor terapi historisk har været set som et tilbud primært til og for kvinder, og hvor fokus i forbindelse med døde børn har været på mødrene, så er der heldigvis kommet et meget større blik for fædrene og deres sorg. Og der er et tydeligt ønske fra fædrenes side om at benytte sig at vores tilbud om gratis specialiseret terapi.

Ifølge Danmarks Statistik er fordelingen på mennesker i terapi på hhv. 26% mænd og 74% kvinder, og der er, som forskningsleder på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, siger, al mulig grund til at fokusere tilbud og sundhedsindsatser, så de bedre henvender sig til mænd. For der er skævheder inden for sundhedsvæsnet, når det kommer til mænds trivsel versus kvinders.

Derfor er vi også glade for at se, at fædre udgør 34% af de forældre, som er i samtaleterapi hos Dansk Center for Familier & Sorg, og at vi – med vores model – ligger markant over landsgennemsnittet. For det er så vigtigt, at hele familien får den hjælp, som de har brug for. For dem selv som sørgende og for dem fælles som familie. Ikke mindst hvis der er søskendebørn, for hvem de skal være i stand til fortsat at være forældre for, trods den tragedie som familien er ramt af. På den måde hjælper vi ikke kun den individuelt sørgende, men i stedet ser vi hele familien, og hjælper dem også som den enhed, familien er.

Arbejdspladser & Sorg

Du kan downloade vores pjece ’Tilbage til arbejde’ her. Pjecen indeholder konkrete værktøjer til, hvordan du som leder, kollega eller sørgende medarbejder kan gribe situationen an.

Har din virksomhed brug for hjælp, sparring og værktøjer til at få en medarbejder, som har mistet, godt tilbage på arbejdspladsen, så kan du læse mere om vores undervisnings- og virksomhedspakker her.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.