En unik og velfunderet metode
At miste – eller vide at man skal miste – sit barn eller sin partner er den største sorg, der kan ramme os som mennesker, og det er en sorg, der er så omsiggribende, at den kan ødelægge livet for hele familien, hvis den ikke tages alvorligt.
Oftest har familierne brug for hjælp, støtte og rådgivning til at få deres hverdag normaliseret, og de har brug for at kende til – og mærke – at der er et fagligt sikkerhedsnet. Et sikkerhedsnet som består af 1) terapeutisk støtte, 2) viden om og psykoedukation i sorg og 3) netværk med ligesindende.
I Dansk Center for Familier & Sorg har vi udviklet en unik metode, som er baseret på mere end 15 års professionel erfaring med forældre i sorg. En metode, som vi kan se, hjælper til at forebygge kompliceret sorg.
Kompliceret sorg skal forebygges, ikke kun behandles
Hvor ca. 10% af normalbefolkningen er i risiko for at udvikle komplicerede sorgreaktioner, hvis de mister en nærtstående, så er tallet helt oppe på 59% for forældre, som mister deres barn. De er altså i stærkt forhøjet risiko for at udvikle en lang række yderst alvorlige reaktioner, som selvskade, kompliceret sorg og i sidste ende selvmord, hvis de ikke modtager forebyggende hjælp. Samme tendens ser vi hos unge voksne, der mister deres partner.
Heldigvis kan kompliceret sorg forebygges. Derfor er det vigtigt, at der er specialiseret hjælp klar, der kan støtte de sørgende i tide. I Dansk Center for Familier & Sorg har vi mere end 15 års erfaring, og vi tilbyder specialiseret, professionel terapi og ekspertrådgivning, til alle forældre – uanset barnets alder og dødsårsag – og deres pårørende. Vi er der for hele familien, så vi sikrer, at ingen står alene i sorgen.
360 graders forebyggende hjælp
Når forældre mister deres barn eller unge voksne mister en ægtefælle, så har de brug for at få deres hverdag normaliseret, og de har brug for at mærke et sikkerhedsnet. Et sikkerhedsnet som består af 1) terapeutisk støtte, 2) viden om og psykoedukation i sorg og 3) netværk med ligesindede.
I Dansk Center for Familier & Sorg har vi udviklet en unik metode, som er baseret på mere end 15 års professionel erfaring med forældre i sorg, og som understøtter den triangulering, som langt størstedelen af de sørgende har brug for.
Vores tilbud om specialiseret terapi kan igangsættes allerede inden for 48 timer efter første kontakt til Dansk Center for Familier & Sorg, og her kan den sørgende tale med en uddannet psykolog eller psykoterapeut med speciale i sorgen over at miste sit barn om de svære tanker, som fylder. Det er i de terapeutiske samtaleforløb, at psykologen/psykoterapeuten støtter og hjælper den sørgende til at normalisere og genoptage hverdagen i det liv, som fortsætter efter døden. Gennem vores tilbud om sorgseminar – der afholdes af vores professionelle og specialiserede psykoterapeuter – kan den sørgende få mere uddybende viden om, hvordan sorgen påvirker ham/hende og hele familien generelt, og det er samtidig en mulighed for at møde andre ligesindede i sorg. Den sørgende kan også møde andre gennem vores sorggrupper, der afholdes af uddannede frivillige, som selv har mistet et barn.
Vi hjælper forældrene, så de bliver i stand til at genoptage deres arbejde
Alle mennesker sørger forskelligt, men det er vores erfaring, at vi med vores vifte af tilbud, kan støtte hele familien.
Vi ved, at de fleste i høj grad har behov for hjælp til at vende tilbage til arbejde, og mere end 75% af de forældre, som vi har i terapi, nævner arbejdet som det fokusområde, der har været vigtigst for dem at få talt med vores psykologer/psykoterapeuter om.
Blandt andet derfor har vi også et stort fokus på arbejdspladsforløb, hvor vi gennem tilbud om ledersparring og rådgivning i en stabil og langtidsholdbar tilbagevenden hjælper den sørgende godt tilbage til arbejdspladsen.
Med vores metode hjælper og støtter vi forældrene i hele den kritiske periode, fra tragedien sker og sorgen er altoverskyggende, til tiden efter, hvor sorgen som et livsvilkår skal finde sin plads i forældrenes liv, så de bliver i stand til at genoptage deres hverdag. Og er der andre børn i familien er det vigtigt, at forældrene kan få specialiseret forældrerådgivning, viden og vejledning, så de kan støtte og være der for børnene i den sværeste tid. For et dødsfald rammer hele familien
Ud over at arbejde forebyggende med forældrenes sorg og styrke samarbejdet med deres arbejdspladser så indeholder vores metode også et fokus på de vigtige fagpersoner, som omgiver familierne: jordemødre, sundhedsplejersker, sygeplejersker, læger, daginstitutioner m.m., hvor vi jævnligt underviser i sorg og krisehåndtering i deres møde med den sørgende.
Sorg tager tid, og vi er der hele vejen
Alle mennesker sørger forskelligt, men det er vores erfaring, at langt størstedelen har brug for lidt eller mere af alle de enkeltdele, som vores tilbud består af.
Med vores metode hjælper og støtter vi i hele den kritiske periode, fra tragedien sker, og sorgen er altoverskyggende, til tiden efter, hvor sorgen som et livsvilkår skal finde sin plads i livet, så familierne bliver i stand til at genoptage hverdagen og leve et liv, som stadig er fyldt med indhold og mening – For det er muligt at få et godt liv igen med den rette hjælp. Men det tager tid, og vi er der for familierne igennem det hele. Vi støtter, hjælper og rådgiver familierne, indtil de igen har fundet fodfæste.
Metoden virker
I 2023 hjalp vi mere end 750 forældre gennem ekspertrådgivning og specialiseret undervisning, og heraf gjorde mere end 750 sørgende brug af vores terapi. En ph.d. fra 2024 har vist, at ca. 10% af de forældre, som mistede deres barn i perioden 2016-2021, udviklede tegn på komplicerede sorgreaktioner. I samme periode talte vi med forældrene til ca 65% af de børn, der døde de år. Sammenholdt med den viden vi har fra anden forskning om, at op mod 59% af forældrene er i højrisiko for at miste deres barn, er der store indikationer på, at vores metode har den ønskede forebyggende effekt.