158.587,73 kr. indsamlet til forældre i sorg

– Årets VENOtour bød på sammenhold, unikke oplevelser, rørende taler og endda indsamlingsrekord

 

”VENOtour kan samle en flok, der har lyst til at gøre noget for Dansk Center for Familier & Sorg på en anden måde. Det har en anderledes karakter end så mange andre måde at støtte organisationen på eller yde en frivillig indsats. Det giver et kæmpe sammenhold og en unik oplevelse, hvor man presser sin krop i en god sags tjeneste. Og for en sag som er helt tæt på én selv.”

– Jesper Gade Nissen, holdkaptajn og bestyrelsesformand i Dansk Center for Familier & Sorg.

 

Hvad er VENOtour

 

For syvende år i træk kørte et hold af ryttere den lange tur fra Blåvandshuk Fyr på den jyske vestkyst til Det Grå Fyr ved Danmarks nordligste punkt i Skagen. Det blev til en weekend, der startede blæsende og med hård modvind, men som sluttede i smukt solskin ved målstregen. Og da rytterne nåede Skagen, havde de slået alle tidligere års donationer og indsamlet flotte 158.587,73 kr. til Dansk Center for Familier & Sorg.

”I skaber med jeres indsats et lys i mørket”

Da rytterne fredag morgen d. 3. juni stod klar ved Blåvandshuk Fyr, blev de sendt godt afsted af udvalgsformand for Kultur og Fritid i Varde Kommune Sandie Eis Ravn, som med en rørende og fin tale satte ord på, hvorfor begivenheder som VENOtour er så vigtige.

”I skaber med jeres indsats et lys i mørket, lige som det fyrtårn vi står ved nu (…) Den største funktion fyrtårnet har, er, at det er et symbol på håb. Når søfolk, der befinder sig på et skib, pludselig er på et oprørt hav, hvor orkanen raser, og hvor mørket er uigennemtrængeligt, så er det ved synet af fyrtårnet, også selvom det kun er svage blink, at mørket bliver brudt, og det er det, der giver håb på skibet. Håb om at kysten er inden for rækkevidde, og at besætningen sammen får styret skibet i sikker havn. Sådan er det også at miste et barn. Familien bliver til en besætning på et skib, der er havnet i en kæmpe orkan. Bølgerne er høje, det er koldt, ensomt og modvinden er stærk. De har behov for håbet og for at se lyset i mørket. På den måde bliver Dansk Center for Familier & Sorg fyrtårnet, som er med til at lede familien i sikker havn, så de atter kan få fast grund under fødderne.”

”Det, at dele turen med ligesindede er noget helt specielt.”

I år bestod feltet af seks ryttere, og en af de efterhånden garvede deltagere var Michael Wirring Tjørnelund, som cyklede ruten for tredje gang. Og selvom det er en tilbagevendende begivenhed, så er det den samme motivation, der får ham i sadlen år efter år.

”Første gang jeg deltog, var en kæmpe oplevelse på flere måder. Turen op langs vestkysten er unik, og at cykle 440 km. på tre dage er også ret vildt. Det, at dele turen med ligesindede er noget helt specielt. Det største minde jeg har fra min første tur, er fra Skagen. Jeg gik ned til vandet lige efter, vi var kommet i mål. Jeg stod og kiggede på horisonten, og mærkede hele kulminationen på den forberedelse, jeg havde haft sammen med August (Michaels søn, red.). Det var et kæmpe øjeblik.”

“VENOtour er noget, som hele familien involverer sig i”

Feltet af ryttere består primært af forældre, som har mistet et barn, men ikke kun. For når et barns liv bliver alt for kort, så er det også en sorg for andre. Derfor har pårørende og bedsteforældre gennem løbets historie også trådt i pedalerne, og i år var ingen undtagelse, hvor morfar, Per Winding, var en del af rytterfeltet sammen med sin svigersøn Kristian Bøgh Ulriksen, som også har gjort VENOtour til en fast del af sit årshjul.

”Jeg deltager på VENOtour for at gøre noget konkret dedikeret til og for at skabe et særligt rum for vores søn, Felix, som vi mistede, da han var 7 måneder gammel i 2018. Jeg har selv kørt turen to gange, hvilket har været en kæmpe oplevelse begge gange både følelsesmæssigt og fysisk. Derudover har jeg i et par år deltaget på turen som moralsk opbakning på strækninger på ruten, når jeg ikke selv har haft mulighed for at deltage på hele turen. Så jeg vil sige, at VENOtour er kommet ind under huden på mig”, forklarer Kristian Bøgh Ulriksen. ”VENOtour er noget, som hele familien involverer sig og deltager i på forskellig vis. Min svigerfar har ligeledes deltaget på turen som rytter tre gange, mens min kæreste og svigermor har været med som følgebil ved min første tur. Og i år dukkede min forældre op på deres el-cykler og cyklede nogle kilometer af ruten med os. Det er meget givende at kunne dele de stærke oplevelser med de nærmeste og være sammen herom.”

Der er mange, som hepper på rytterne langs ruten, og deres opbakning kan mærkes blandt feltet. Allervigtigst for rytterne er dog det billede af det barn, som de elsker og savner, og som de har med sig på cyklen under hele weekenden. Fordi det netop er de børn, der motiverer dem og giver dem styrken til at gennemføre et løb som VENOtour, der udfordrer med en rute, der går gennem sand, skov og klitter, og som også magtesløs over for vejrets luner.

”Naturen langs vestkysten er i sig selv noget helt særligt, men dét at dele turen og oplevelserne sammen med andre i et fællesskab, hvor vi kæmper for samme formål, skaber noget unikt. Her er plads til både snak, stilhed, sjov, hygge og til at dele dybere tanker og følelser. Vi står sammen i flok og hjælper hinanden, hvis der er nogen, der har brug for et skub i direkte eller overført betydning. Sammen og individuelt skaber vi momenter og oplevelser, der er med til at forme det videre liv med vores børn/børnebørn, der lever videre i vores hjerter”, fortæller Kristian Bøgh Ulriksen.

”Jeg bliver lige rørt hver gang”

I år blev rytterne heppet i mål af deres pårørende og af de hjælpere, som havde fulgt dem i biler med forplejning gennem weekenden. Til at tage imod dem var også 1. viceborgmester i Frederikshavns kommune, Peter E. Nielsen, og direktør i Dansk Center for Familier & Sorg, Birgitte Sofia Horsten:

”Det er altid helt specielt, når rytterne kommer i mål i Skagen. Jeg har været med til det alle årene, og hver gang bliver jeg ramt af styrken i den kæmpe og næstekærlige indsats, som de alle sammen lægger i turen. Der er så meget styrke og håb i deres præstation. Og det er rørende at se, hvor mange der bakker op om projektet”, udtaler Birgitte Sofia Horsten. ”VENOtour kræver dedikation. Fra rytterne naturligvis, men der er også et hold af frivillige mennesker bag ved, der hvert år sikrer sponsorater, information og koordinerer alt inden og under løbet. Som direktør er jeg stolt, og jeg er samtidig meget taknemmelig for alles store indsats, for uden den kunne VENOtour ikke have eksisteret de sidste syv år. De skaber så meget håb og kærlighed for kommende forældre i sorg. Så ja, hvert år er det et meget rørende og forløsende øjeblik, når de alle kører over målstregen, og står samlet foran fyret. Samlet for de børn, som de har mistet, og de forældre, der i fremtiden vil opleve samme tragedie som dem.”

VENOtour vender tilbage igen i 2023 og vi åbner for tilmelding i efteråret 2022. Skal du være en del af holdet?

Det Grå Fyr

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.