Når ord forløser – Om at skrive dagbog og noter, når du er i sorg

Du har måske hørt eller tænkt, at det kunne være noget for dig at skrive dagbog eller noter, når du er ramt af sorg og krise. Dagbogen kan være et sted at komme af med alle de tanker og følelser, som du er fyldt med. For nogle er det let at skrive dagbog, men for mange kan være svært at komme i gang.

Hvorfor kan det hjælpe at skrive?

Når du står midt i sorgen, så kan det at få dine tanker ned på papir være en vej til at få styr på det kaos, der til tider kan virke overmandende. Det er naturligt at føle sig ”ude af sig selv”, og det at skrive kan være en måde at finde tilbage, at finde ”ind i dig selv” igen. Mange oplever, at det kan give lidt ro at få overblik over tankerne.

For nogle er det en lettelse at skrive. Det kan give plads til alle de tanker, som flyver rundt, og det kaos du kan føle: Sorgen, smerten, ensomheden, oplevelserne og alt det andet, der fylder i hovedet. Og nogle bliver så grebet af at skrive, at det at skrive bliver en god rutine og en nødvendighed, som de skal hver dag. Ligesom maleren, der skal male på sit maleri, og forfatteren, der har brug for at skrive. Og de fortæller, at det bliver en måde at mærke sig selv på.

Vi ved også, at struktur kan hjælpe og være en stor støtte, når mennesker er i krise. Rutiner er de ting, som vi gør hver dag, f.eks. at gå en lille tur, læse i en bog eller at skrive lidt i sin dagbog. Det beroliger vores tanker og vores nervesystem, og derfor kan en daglig rutine, hvor du f.eks. sidder 10 minutter hver morgen eller aften med din dagbog/notesbog, og skriver lidt have en langt større effekt på dit sind og din psyke, end du umiddelbart tænker.

Men jeg kan jo ikke skrive…

Vi kan alle blive grebet af ”præstationspres” og tænke, at det vi skriver, ikke er godt nok, at vi formulerer os rodet, eller vi kan have svært ved overhovedet at komme i gang.

Men det at skrive kan være en måde, hvor du kan give dig selv lidt ro midt i sorgen. Ro til bare at være dig selv og derfor kan det være værd at kaste sig ud i det. Og måske er det en særlig god ide for dig, der aldrig har været vant til at udtrykke dig på skrift.

Artiklen her skal ses som inspiration og som en guide til dig, der gerne vil i gang med at skrive.

Via ordene skaber vi betydning i det meningsløse

Ord kan hjælpe med at integrere sorgen, forstå den og rumme den, og dermed hjælper ord til at rumme dig selv midt i den smerte, længsel, savn og meningsløshed, som sorgen kan bringe med sig. Ved at gøre sorgen til en del af dig finder du måske ro i den over tid.

Jeg ved, hvad jeg føler, når jeg skriver det ned

Nogle gange kan tankerne, følelserne, uroen og bekymringerne midt i sorgen myldre rundt og virke overvælde, og det kan være svært ved at overskue, hvordan du har det, og hvordan du kan få det ok igen. I de situationer er der mange, der finder det lettende at skrive, uden at skulle tænke over, hvad der kommer ned på papiret, men bare skrive alt det ned der kommer til dig.

 

Citat mor

Du må gerne skrive om både de svære og gode ting

At skrive dagbog kan også være en måde at give plads til både alt det svære og alt det dejlige, som du husker eller forbinder med dit barn.

 

Citat mor

At lære sig selv bedre at kende

At skrive dagbog er også en måde at lære dig selv bedre at kende.

 

Citat far

 

Mange fortæller også, at skriverierne kan åbne for det, de kan have svært ved at tale med andre om, og at de skaber et rum, hvor der langsomt bliver givet plads til og en accept af selv de sværeste følelser.

At se sig selv over tid

For nogle kan det også være rart at se sig selv og sin sorg over tid. Det kan være med til at give et perspektiv midt i sorgen, og det kan være en måde at se, at sorgen ikke står stille, men at vi bevæger os.

 

Citat mor

Hvis du selv har lyst til at skrive: En miniguide

Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan komme i gang med at skrive.

Find en notesbog

Beslut dig for at skrive og find en god notesbog, dagbog eller en app, hvor du kan samle dine tanker.

Find en stund hver dag

Find en stund hver dag, hvor du har 10 minutter for dig selv. Det kan være om morgenen, inden andre vågner, om eftermiddagen eller om aftenen inden du bliver for træt. Sid gerne det samme sted hver dag, så dit indre vænner sig til rytmen. Det kan være indenfor, i en park eller ude i naturen. Du bestemmer. Prøv dig gerne frem. Sæt et ur og skriv hvad der falder dig ind.

Hav altid din notesbog på dig

Når du altid har din notesbog på dig, så bliver det lettere blot at skrive et par linjer, når tankerne kommer til dig.

Husk at det er dit projekt og at det er dig, der bestemmer. Der er altså ikke noget, som du ”skal” gøre.

Hvis du i forvejen er en person, der godt kan lide at formulere dig og sætte ord på dine tanker og følelser, så vil det måske være let for dig også at skrive om og i din sorg.

Men er du ikke vant til at skrive regelmæssigt, så kan det måske være svært at få taget hul på skriveriet. Måske er det svært at få startet, fordi du kan komme i tvivl om, hvorvidt du ”gør det godt nok”. Men husk, det er ikke ordene, der er vigtige. Det er hvad, det giver dig at skrive. Og måske kan dine skriverier bringe lidt overblik eller ro over dine tanker og de følelser, der rumsterer.

Alt er tilladt på skrift

Det er vigtigt at skabe et rum, hvor du er helt åben overfor dig selv, og hvor du frit kan skrive alt. Forsøg at skrive helt ærligt og uden at fordømme dine dybeste tanker og følelser. Husk, at der ikke er andre, som skal læse det. Din notesbog er din!

10 minutters non-stop blindskrivning

Har du svært ved at komme i gang, så sæt din mobil på 10 minutter og skriv derudaf uden tanker på, hvad du skriver eller hvad målet er. Skriv alt det ned, som falder dig ind. Tænk ikke på stavefejl eller på om du laver korrekte sætninger. Bare skriv. Og når de 10 minutter er gået, så er du færdig. Du behøver ikke engang at læse det igennem. Læg det fra dig og stol på at det kan lette lidt at skrive.

Det, du gør, er godt nok

Det kan være svært at holde fast i en vane, og selvom vi starter ud, og tænker ”det vil jeg gøre hver dag”, så kommer der tit noget i vejen, eller du vil måske have dage, hvor sorgen og magtesløsheden tager over. Derfor skal du både stille så små krav til dig selv og gøre det så let for dig selv, at du for det meste kan overkomme det. Det kan f.eks være et mål, at du skal tage din notesbog og din kuglepen frem på et bestemt tidspunkt hver dag, åbne en ny side og skrive dato. Det er nok. Og samtidig skal du også acceptere, at der vil være tidspunkter, hvor det ikke sker, og her skal du huske, at det du gør, er godt nok. Du gør det kun for dig selv, og der er ingen krav.

Det skal føles rart ellers lad være!

Og til sidst: Det skal føles rart ellers lad være! Hvis du mærker, at det ikke gør noget godt at skrive, at det måske gør dig mere ked af det, urolig eller andet, så stop. Skrivning er måske ikke noget for dig lige nu, og skrivning kan heller ikke alene forløse sorgen. Det er ofte langt vigtigere at have andre at tale med, f.eks. en ven eller veninde, en god psykoterapeut eller en helt tredje person.

 

Personlige beretninger

I Dansk Center for Familier & Sorg har vi de seneste år modtaget mange bøger fra forældre, som har skrevet og udgivet deres egne fortællinger.

Nedenfor finder du en oversigt over mange af de bøger, som vi har fået tilsendt. Vi har også medtaget mange af de artikler, podcasts, blogs, dokumentarer og film, som handler om at miste sit barn.

Se hele listen her.

Listen skal ses som forslag, og den består primært af personlige beretninger, som fint illustrerer, at der er lige så mange måder at reagere og blive påvirket af sorgen på, som der er forældre i sorg.
Listen er på ingen måde udtømmende, og bøgerne skal som ikke ses som anbefalinger, men blot vise et bredt udpluk af de bøger som vi har modtaget.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.