Årsskrift 2023

Årsskrift 2023

”Det kræver hundrede hænder at gribe et menneske i sorg”.

Sætning har været en rød tråd i Dansk Center for Familier & Sorg arbejde igennem hele 2023. For ingen, der møder et menneske i sorg, kan gøre alt. Ingen kan holde et menneske oprejst alene. Men vi kan alle – fra hver vores position – gøre vores for at støtte og hjælpe dem, der har været udsat for den største tragedie og oplever den dybeste sorg. Det gælder den tætteste familie og andre nære pårørende, som kan støtte med en trøstende skulder, lyttende ører og praktisk hjælp i hverdagen, arbejdspladsen, der kan sørge for rolige og gennemtænkte rammer, som hjælper til en stabil og langtidsholdbar tilbagevenden, fagpersonalet, der kan yde omsorg i mødet med forældrene og selvfølgelig Forældre & Sorg, som med ekspertrådgivning og specialiseret terapi forebygger, at sorgen ikke bliver kompliceret og behandlingskrævende.

Alle forældre, som mister deres barn, har brug for at opleve det sikkerhedsnet.

Læs Årsskrift 2023 her.

Vi har gjort mere for flere

I 2023 anvendte mere end 1.500 personer vores tilbud om netværk, undervisning, information og viden samt andre former for støtte. Af de 1.500 gjorde over halvdelen brug af vores specialiserede terapeutiske hjælp, og dermed fortsætter den stigende efterspørgsel på vores terapeutiske tilbud. Det er ikke et udtryk for, at flere dør, men nærmere at vores arbejde for at sikre forældrene bedst muligt og for at tydeliggøre alvoren af den sorg som forældrene oplever, bliver hørt.

2023 var også et år, hvor vi for alvor oplevede en markant efterspørgsel på vores tilbud blandt den gruppe af forældre, som mister større børn. Faktisk oplevede vi en stigning på 100 % sammenlignet med 2022, som var det andet år, hvor vi tilbød gratis terapi til forældre, der havde mistet et barn eller en ung, og det er en tredobling i antallet af terapeutiske samtaleforløb siden vi udvidede vores tilbud i 2021.

Det tegner et tydeligt billede af, at der er et behov blandt den gruppe af forældre, som ikke tidligere er blevet mødt. Samtidig hører vi fra hospitalerne, at de er glade for, at der nu er et specialiseret strakstilbud, som de kan henvise dem videre til, så forældrene ikke blot sendes hjem med beskeden om, at de selv må finde kvalificeret hjælp.

Så vi kan med ro i maven sige, at vi har gjort, som vi lovede, da vi i 2021 bredte vores forældregruppe ud: Vi udvidede vores terapeutiske tilbud, så flere kunne få hjælp, og vi fastholdt samtidigt tilbuddet til de forældre, der mister spædbørn.

Vi er det eneste specialiserede terapeutiske landsdækkende tilbud til forældre i sorg.

Sorg er et samfundsansvar

Til trods for at vi oplever stor politisk opbakning til den opgave, som vi løfter, og selvom der ligger en stor samfundsmæssig anerkendelse af den sorg, som forældrene oplever, når forældrene har ret til sorgorlov, så er vi ikke mål endnu, for der er stadig mange udfordringer at tage fat på. For eksempel er det ikke alle forældre, som er berettiget til at tage sig tid til at lande i sorgen efter tragedien. Det gælder både de forældre, som mister i første halvdel af graviditeten, og de forældre som har myndige børn, og som derfor ikke er omfattet af sorgorloven.

Derudover er der endnu ikke etableret nationale retningslinjer, der sikrer, at alle forældre, som mister deres barn, automatisk bliver tilbud specialiseret hjælp og ekspertrådgivning, så snart dødsfaldet sker. Derfor står alt for mange forældre fortsat i den situation, at det er tilfældigheder, der afgør, om de får den rette hjælp med det samme, og som konsekvens har de det markant dårligere, når de finder frem til den specialiserede terapi hos Dansk Center for Familier & Sorg end dem, som får hjælp umiddelbart efter dødsfaldet.
Sorg er et samfundsansvar, og derfor er det helt uacceptabelt, når vi ved, at tidsperspektivet er med til at øge risikoen for, at forældrene udvikler kompliceret sorg. En sorg der kan blive behandlingskrævende og ødelægge livet yderligere – ikke bare for forældrene men for familien som helhed.

Du kan også læse om…

I Årsskrift 2023 kan du læse flere artikler, som hver især er eksempler på, hvordan familie, pårørende og fagpersoner – ja endda forældre, som selv har mistet – på hver deres måde er med til at folde et sikkerhedsnet ud under de forældre, som står lige der, hvor sorgen er allermest mørk og ubarmhjertig.

Du kan læse hele Årsskrift 2023 her.

Ønsker du et fysisk eksemplar?

Hvis du har tegnet et udvidet medlemskab hos Dansk Center for Familier & Sorg, så modtager du automatisk et fysisk eksemplar med posten inden for de nærmeste dage.

Hvis du ikke har et udvidet medlemskab, men ønsker at tegne et, så du i fremtiden modtager vores årsskrift, så kan du blive medlem her.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.