Forældre, der mister et barn, skal hjælpes med det samme

Bodil Hofstede mistede sin søn til selvmord. Pernille Møller Jensen og Jeanette Kramer Pathuel mistede begge en søn til kræft. Hvad har de til fælles? De giver alle udtryk for, at de manglede relevant, specialiseret hjælp, da de mistede deres barn og støtte til at genoptage en hverdag i det liv, som fortsatte.

Vi må ikke acceptere, at forældre ikke automatisk tilbydes hjælp og støtte

Hvert år dør mere end 850 børn og unge op til 21 år, og det kan have katastrofale konsekvenser for de forældre, som pludselig står i den største sorg.

Derfor er det helt essentielt, at forældrene oplever at blive tilbudt hjælp og støtte, så snart tragedien rammer. Men der findes ingen nationale retningslinjer på området, og derfor er det tilfældigt, hvorvidt forældrene bliver informeret om støttemuligheder og om de bliver tilbudt henvisning til hjælp.

”Som det er i dag, bliver forældre, der mister større børn, ikke automatisk tilbudt hjælp. Det må vi som samfund ikke acceptere. Kun hvis alle hospitaler og deres enkelte afdelinger bakker op om at gribe forældrene, så kan vi sikre, at de ikke overlades til sig selv – uden deres barn og uden tilbud om hjælp og støtte i den formentlig største krise i deres liv,” udtaler direktør Birgitte Sofia Horsten.

I Dansk Center for Familier & Sorg har vi udgivet bogen ’Når du har mistet dit barn’, og det er vores håb, at den via landets hospitaler bliver udleveret til alle forældrene. Bogen er gratis, og den indeholder relevant viden om sorgen og tiden efter dødsfaldet samt information om Forældre & Sorgs tilbud om gratis terapeutiske samtaler.
På den måde får forældrene et holdepunkt i den første svære krisetid.

 

Gratis bog

Øget risiko for at udvikle kompliceret sorg

Risikoen for at forældre, som har mistet et barn, udvikler kompliceret sorg, er seks gange højere end hos mennesker, der mister andre nærtstående, og det kan have store sociale, økonomiske og endda invaliderende konsekvenser for forældrene.

Dansk Center for Familier & Sorg har i mange år tilbudt hjælp til forældre, der mister mindre børn, og vi har siden 2021 tilbudt gratis terapeutiske samtaler til forældre, som mister børn op til 21 år. Samtaleforløb, der vel at mærke kan begynde allerede få dage efter den første kontakt med forældrene.

 

Større politisk fokus

Den tidlige indsats er vigtig – og den virker

Alle forældre skal tilbydes hjælp, hvis deres barn dør. Det er hjælp i form af information om regler og forældrenes muligheder, og så er det støtte i form af henvisning til specialiseret hjælp, der kan træde i kraft inden for få dage.

”Det er vigtigt at se på det samlede patientforløb, og derfor handler det om at bygge faglige broer. Hvis vi alle gør det, så undgår vi siloer, imellem hvilke forældrene bliver kastet rundt uden nogen samlet rød tråd”, forklarer Morten Breindahl, ledende overlæge ved Afdeling for Intensiv Behandling af Nyfødte og Mindre Børn på Rigshospitalet i København.

Ingen forældre må været nødsaget til selv at skulle finde frem til specialiserede, professionelle tilbud og til selv at tage kontakt. Forældrene skal altid opleve at blive grebet, når deres verden falder sammen, og derfor er det så vigtigt, at personalet på alle hospitalsafdelinger, hvor børn dør, kender til og informerer forældrene om Forældre & Sorg eller andre relevante støttetilbud, og at personalet også tilbyder at henvise forældrene dertil, så de ikke overlades til sig selv.

Bogen ‘Når du har mistet dit barn’ bliver i løbet af august 2022 sendt ud til landets hospitaler, og alle afdelinger, som ønsker det, kan gratis rekvirere flere ved at kontakte Forældre & Sorg.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.